Je woning verkopen, alles wat je moet weten over het EPC - Uw woning snel verkopen

Je woning verkopen, alles wat je moet weten over het EPC

Je woning verkopen, alles wat je moet weten over het EPC

Duurzaam. Energiezuinig. Investeren. Het zijn begrippen waar we dikwijls mee in aanraking komen. Niet alleen via de media, maar ook op de vastgoedmarkt wordt er dagelijks over gesproken. Een goede EPC is de norm geworden en belangrijker dan ooit! Maar wat is goed? Welke wetgevingen zijn er van kracht? En vooral: wat als je een energieverslindende woning wil verkopen? Je ontdekt de antwoorden in deze blog. 

 

Mijn EPC

Het EPC, ofwel energieprestatiecertificaat, is een attest dat de energiezuinigheid van een woning aangeeft. Dat is interessante informatie voor potentiële kopers van een woning. En het is een belangrijke maatstaf om te zien of je in aanmerking komt voor premies. Zeker waardevol dus om jouw EPC-score te kennen. 

 

Voor de energiezuinigheid geldt: hoe minder energie er in je woning verloren gaat, hoe beter. Maar hoe vertaalt zich dat in scores? Wel, een lagere score is het beste! De EPC-score wordt altijd aangegeven op een schaal van 0 tot 700, met een gemiddelde van 350. 

 

Benieuwd of je goed, middelmatig of slecht scoort? Dan moet je naar verschillende factoren kijken. Over het algemeen worden wel volgende richtlijnen gehanteerd: voor appartementen is een EPC-score van minder dan 100 goed, voor rijwoningen is dat minder dan 150 en voor open bebouwing minder dan 200. Nieuwbouwprojecten mogen momenteel een maximale EPC-score van 180 hebben. 

 

Sinds 2019 is het energieprestatiecertificaat vernieuwd. Het attest vermeldt nu niet alleen de EPC-score, maar ook het energielabel. Je vindt hieronder een overzicht van hoe de labels gedefinieerd worden. 

 

  • A+: je verbruikt minder dan 0 kWh/m² per jaar
  • A: je verbruikt tussen 0 en 100 kWh/m² per jaar
  • B: je verbruikt tussen 100 en 200 kWh/m² per jaar
  • C: je verbruikt tussen 200 en 300 kWh/m² per jaar
  • D: je verbruikt tussen 300 en 400 kWh/m² per jaar
  • E: je verbruikt tussen 400 en 500 kWh/m² per jaar
  • F: je verbruikt meer dan 500 kWh/m² per jaar

 

Bovendien vind je op het vernieuwde energieprestatiecertificaat ook enkele aanbevelingen over hoe je de woning energiezuiniger maakt, inclusief een indicatie van de kosten. 

 

Wetgevingen

Sta je op het punt je woning te verkopen? Dan houd je best rekening met een aantal zaken. 

 

Sinds 2022 ben je verplicht een vernieuwd EPC voor te leggen bij een verkoop. Een EPC in de oude versie volstaat niet meer. Je moet dus een nieuw EPC laten opmaken door een energiedeskundige. Het kostenplaatje? Dat hangt af van het type woning, de plaats van de woning en de energiedeskundige. Let er wel op dat je een energiedeskundige contacteert die bevoegd is om geldige keuringen uit te voeren en energieprestatiecertificaten op te stellen. 

 

Ook sinds 2023 is er een nieuwe wetgeving. Nieuwe eigenaars van woningen met een EPC-label E of F in Vlaanderen moeten die woning binnen de 5 jaar na overdracht renoveren zodat ze minimaal EPC-label D halen. Energetisch renoveren is dus geen keuze meer, maar een must! 

 

Je woning verkopen, wat nu?

De strengere wetgevingen zorgen ervoor dat de vraag naar energieverslindende woningen afneemt. Maar ons schrikt het niet af! Wil je je woning verkopen, al dan niet met een slechte EPC-score, neem dan zeker contact met ons op. Wij komen graag eens kijken!

 

En wist je dat wij als opkoper ook alle administratie en kosten voor de nodige attesten voor onze rekening nemen? Daarnaast zetten wij alles in gang om de verkoop zo snel mogelijk af te ronden. Wij ontzorgen jou volledig! 

Terug