Je woning met slechte EPC verkopen wordt moeilijker door renovatieplicht - Uw woning snel verkopen

Je woning met slechte EPC verkopen wordt moeilijker door renovatieplicht

Je woning met slechte EPC verkopen wordt moeilijker door renovatieplicht

De Vlaamse overheid heeft de afgelopen jaren enkele maatregelen in het leven geroepen om energiezuinig wonen te stimuleren. Zo geniet je bijvoorbeeld van 1 april 2022 t.e.m. eind 2023 van een tijdelijk verlaagd btw-tarief bij de renovatie van je woning. Ook begin dit jaar is een nieuwe wetgeving omtrent energiezuinig wonen in werking getreden: de renovatieplicht. Alles wat je over de renovatieplicht moet weten, ontdek je in deze blog. 

 

Je woning energetisch renoveren

Sinds 2023 is energetisch renoveren niet langer een optie, maar in sommige gevallen een must. Nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen in Vlaanderen zijn nu verplicht om hun woning binnen de 5 jaar na aankoop te renoveren. 

 

Energieverslindende woningen

Dat zijn woningen met een EPC-label E of F. In cijfers uitgedrukt zijn dat woningen die meer dan 400 kWh/m² per jaar verbruiken. In deze woningen gaat er dus heel veel energie verloren. Dat is niet alleen negatief voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Daar wil de Vlaamse overheid snel verandering in brengen! 

 

Wanneer val je onder de renovatieplicht? 

Je bent verplicht je woning energetisch te renoveren als je vanaf 1 januari 2023 een energieverslindende woning in Vlaanderen aankoopt. Als je dus nieuwe eigenaar wordt! Woon je momenteel in een woning met EPC-label E of F die je voor 2023 hebt aangekocht? Dan geldt de renovatieverplichting niet. 

 

Als nieuwe eigenaar krijg je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren tot minimaal EPC-label D. Dat betekent dat je woning na de renovatiewerken maximaal 400 kWh/m² per jaar mag verbruiken. Nog steeds geen topscore, maar momenteel wel de maximum! 

 

Het gevolg voor jouw woning

De ingevoerde renovatieplicht heeft heel wat gevolgen voor energieverslindende woningen. We merken dat de vraag naar woningen met EPC-label E of F afneemt. En niet alleen de afnemende vraag maakt het moeilijk om je woning te verkopen, energieverslindende woningen zijn ook moeilijk te financieren. Financiële instellingen, zoals banken, nemen maatregelen wanneer hen gevraagd wordt de aankoop van een energieverslindende woning te financieren. De renovatieverplichting maakt oudere woningen moeilijker verkoopbaar, dat is zeker! 

 

UwWoningSnelVerkopen to the rescue

UwWoningSnelVerkopen laat je niet in de koud staan. Wij staan ervoor open om energieverslindende woningen aan te kopen en te renoveren. Staat jouw woning te koop? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij komen graag ter plaatse. En wie weet, is je woning dan wel sneller verkocht dan gedacht! 

Terug